تست پاپ اسمیر به عنوان یک تست غربالگری در زنان برای تشخیص وجود سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم شناخته می شود. بسیاری از شما درباره تست پاپ اسمیر از ما سوالاتی می پرسید که برخی از آن ها درباره هزینه، عوارض و اهمیت انجام آن است. در این مقاله از سایت دکتر حبیبه احمدی می خواهیم همه چیز درباره پاپ اسمیر را به سمع و نظر شما برسانیم. با ما همراه باشید.
انجام تست پاپ اسمیر چه فایده ای دارد؟
با توجه به این که پاپ اسمیر به طور اختصاصی برای تشخیص سرطان دهانه رحم نیست اما ممکن است قبل از ظاهر شدن هر گونه علائم به تشخیص آن کمک کند. بنا بر این می توانیم بگوییم که این آزمایش یک روش پیشگیری از سرطان در صورت کشف سلول ها در دهانه رحم – بین واژن و رحم- است.
تغییرات در سلول های دهانه رحم معمولا توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود که از طریق تماس جنسی منتقل می گردد. عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی یکی از علل اصلی سرطان دهانه رحم است که برخی از انواع آن تنها باعث بروز زگیل تناسلی می شوند و سرطان زا نیستند. تزریق واکسن گارداسیل می تواند احتمال ابتلا به این ویروس را به طور ۱۰۰ درصدی کاهش دهد.
بهترین زمان انجام تست پاپ اسمیر
اکثر زنان باید انجام تست پاپ اسمیر را از سن ۲۱ سالگی شروع کنند، زیرا بیست و یک سالگی میانگین سنی شروع فعالیت جنسی در بانوان است و با شروع فعالیت جنسی فرد در معرض خطر ابتلا به سرطان یا عفونت خواهد بود. پزشکان انجام تست پاپ اسمیر را هر سه سال یک بار از سنین ۲۱ تا ۶۵ سالگی توصیه می کنند. اگر غربالگری HPV نیز به طور منظم انجام شود، پس از رسیدن به سن ۳۰ سالگی، هر ۵ سال یک بار غربالگری انجام می شود.
چند بار باید تست پاپ اسمیر بدهیم؟
پزشک ممکن است تست پاپ اسمیر مکرر را تجویز کند اگر:
- وجود ضعف ایمنی به دلیل عفونت با ویروس نقص ایمنی انسانی HIV که باعث ایدز می شود. در این حالت تست پاپ اسمیر در هنگام تشخیص انجام شده و پس از شش یا ۱۲ ماه تکرار می شود.
- انجام پیوند عضو که مستلزم استفاده از داروهایی است که سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کنند.
- در صورت شیمی درمانی یا استفاده مزمن از داروهای کورتیکواستروئیدی
- برای تشخیص سلول های پیش سرطانی با تست پاپ اسمیر
در صورتی که نتایج تمام آزمایش ها تا ۶۵ سالگی اطمینان بخش باشد، معمولا خانم ها بعد از این سن نیازی به انجام تست پاپ اسمیر ندارند.
هر چند وقت یک بار معاینه پاپ اسمیر انجام می شود؟
دفعات مورد نیاز برای انجام آزمایش پاپ اسمیر با عوامل مختلفی از جمله سن و خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم تعیین می شود. به طور کلی موارد زیر بر روی دفعات انجام تست پاپ اسمیر تاثیر دارند:
- بعد از ۲۱ سالگی و شروع فعالیت جنسی باید هر ۳ سال یک بار آزمایش بدهید. به طور کلی از ۲۱ تا ۲۹ سالگی، معاینه هر سه سال یک بار انجام می شود.
- از سن ۳۰ تا ۶۵ سالگی در صورت منفی بودن تست پاپ اسمیر و HPV هر ۳ تا ۵ سال یک بار تست پاپ اسمیر انجام می شود.
- افراد ۶۵ سال و بالاتر ممکن است نیازی به تست پاپ نداشته باشند (در صورتی که در نتایج تست های پاپ اسمیر قبلی آن ها علامت خطری وجود نداشته است)
برخی از مشکلات محتمل تست پاپ اسمیر
مهم ترین معایب آزمایش پاپ اسمیر عبارتند از:
- انجام آزمایش ها و درمان های غیرضروری: به این معنی که آزمایش پاپ اسمیر ممکن است وجود سلول های غیرطبیعی را نشان دهد، اما سرطانی نیست، که این مسئله ممکن است منجر به آزمایش ها یا حتی درمان هایی شود که در وهله اول ضروری نبوده اند. این اشتباه همراه با اثرات روانی مانند استرس و ترسی است که زنان را با شنیدن احتمال ابتلا به سرطان آزار می دهد.
- خطا در نتایج معاینه: زیرا ممکن است معاینه نشان دهد که هیچ سلول غیر طبیعی وجود ندارد، اما در واقع سلو لهای سرطانی وجود دارند که تکثیر می شوند و باعث تاخیر در درمان سرطان میشود.
آمادگی و شرایط لازم برای انجام پاپ اسمیر
- اگر به لاتکس حساسیت داشته باشید، ممکن است علائم آلرژی را بعد از انجام تست پاپ اسمیر از خود نشان دهید. به همین دلیل اگر به این ماده حساسیت نشان داده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر باردار هستید یا فکر می کنید ممکن است باردار باشید به پزشک خود اطلاع دهید. این موضوع می تواند بر روی انجام یا عدم انجام تست پاپ موثر باشد.
- ممکن است خطرات دیگری بر اساس شرایط شما وجود داشته باشد. قبل از اقدامی در این زمینه با پزشک خود مشورت کنید.
- موارد خاصی ممکن است با تست پاپ اسمیر تداخل داشته باشد از جمله قاعدگی زنان، استفاده از موادی مانند کرم های واژینال، ژله ها، داروها یا فوم های اسپرم کش به مدت ۲ تا ۳ روز قبل از تست پاپ، زیرا این مواد ممکن است pH سلول ها را تغییر داده یا سلول های غیرطبیعی را پنهان کنند.
- همچنین استفاده از دوش واژینال به مدت ۲ تا ۳ روز قبل از تست پاپ اسمیر می تواند سلول های سطحی را شستشو دهد.
- رابطه جنسی ۲۴ ساعت قبل از آزمایش ممکن است باعث التهاب بافت شود.
عوارض و خطرات تست پاپ اسمیر
شما می توانید قبل از رفتن به خانه چند دقیقه بعد از انجام تست پاپ اسمیر استراحت کنید. خراش دادن دهانه رحم ممکن است باعث خونریزی کمی شود. ممکن است لازم باشد از نوار بهداشتی برای هر لکه بینی که ممکن است رخ دهد، استفاده کنید. اگر یکی از موارد زیر را دارید به پزشک خود بگویید:
- خون ریزی
- درد شدید شکم
- تب یا لرز
- ترشحات بدبو از واژن
جواب آزمایش پاپ اسمیر چند روز طول میکشد؟
نتایج آزمایش پاپ اسمیر معمولا چند روز طول می کشد. از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چگونه در مورد نتایج به شما پاسخ خواهند داد. ممکن است پزشک بر اساس وضعیت شما، دستورالعمل های دیگری را پس از انجام تست به شما ارائه دهد.
هزینه تست پاپ اسمیر
مانند بسیاری از آزمایش های تشخیصی، هزینه پاپ اسمیر هم ممکن است بر اساس شرایط متفاوت باشد. با در نظر گرفتن بیمه، پاپ اسمیر هزینه معمولا کاهش می یابد. این تخمین ها شامل هزینه معاینه کامل لگن نمی شود که طی آن معمولا پاپ اسمیر انجام می شود.
با آزمایشگاهی که به آن برای انجام تست پاپ اسمیر مراجعه می کنید، صحبت کنید تا ببینید آیا بیمه شما تست پاپ اسمیر را پوشش می دهد یا خیر. تنها هزینه اضافی مربوط به آزمایش پاپ اسمیر این است که آزمایشگاه ممکن است به طور جداگانه برای شما صورت حساب بگیرد. آن ها ممکن است آزمایشاتی را انجام دهند که بیمه شما آن را پوشش نمی دهد.
شما می توانید قبل از هر اقدامی در مورد نگرانی ها و انتظارات و عوارض تست پاپ اسمیر با پزشک خود مشورت کنید. سوالات خود را در بخش کامنت از دکتر حبیبه احمدی، متخصص زنان و زایمان در سعادت آباد تهران بپرسید. شما می توانید با کلینک روی شماره ۰۹۳۹۲۹۵۵۵۹۰ در واتسپ از دکتر مشاوره رایگان بگیرید.